Praktijk voor Tomatis en Samonas Luistertherapie

Leren luisteren om beter te communiceren en functioneren, daarom luistertherapie!

Wat is luistertherapie?

Wat is luistertherapie nu eigenlijk en waarom is goed kunnen luisteren belangrijk? 

Luistertherapie volgens Tomatis of Samonas in Nederland

Horen, luisteren en spreken zijn de belangrijkste communicatiemiddelen van de mens. Tekortkomingen in het luistervermogen verminderen de mate waarin wij in staat zijn te communiceren

Voor begrijpen, spreken, lezen, schrijven en abstract denken is een correcte hoor- en luistervaardigheid een vereiste. Een goed gehoor is overigens nog geen garantie dat iemand in staat is om optimaal te luisteren. 

Hiernaast kan een verminderd luistervermogen leiden tot uiteenlopende problemen, zoals leer-, taal en spraakproblemen, sociaal-emotionele en gedragsproblemen, motorische problemen en concentratie- en geheugenproblemen. Bij een verminderd gehoor kan men beter leren 'horen' door de luisterfunctie te verbeteren.

De speciaal bewerkte muziek waarmee luistertherapie werkt optimaliseert de werking van het oor en daarmee van de vele zenuwen die met het oor verbonden zijn. Deze zenuwen blijken een belangrijke rol te spelen bij het aanpakken van de bovengenoemde problemen. Dit wordt bereikt door de verregaande samenhang tussen het gehoor en de zenuwen die hiermee zijn verbonden en de hersenen, de spraak, de taal, de stem en de psyche. 

Wij nemen onze omgeving waar met onze zintuigen. De zintuigen geven deze informatie door aan de hersenen. Vervolgens wordt deze informatie door de hersenen verwerkt. Het gehoororgaan neemt het grootste deel van de informatie die onze zintuigen waarnemen voor haar rekening. Een optimale werking van het gehoororgaan is dus van groot belang.    

Kern van de luistertherapie is dan ook: 

'Leren luisteren om beter te
communiceren en functioneren'


Achtergrond informatie

Meer informatie over de werking van het oor vindt u op de pagina 'Het gehoororgaan en de verbinding met het lichaam'.

Een uitleg van drs. H. Pekelharing over de rol van het oor en hoe de Tomatis therapie hierop aansluit vindt u in het artikel 'Luisteren is leven. Het oor: een orgaantje van levensbelang'

Meer over de ontstaansgeschiedenis van luistertherapie kunt u lezen op de pagina 'Hoe is luistertherapie ontstaan?'

Onderzoeken naar het effect van luistertherapie vindt u op de pagina 'Onderzoek naar het effect van muziek en luistertherapie'


De invloed van muziek

De laatste jaren komt er steeds meer wetenschappelijk bewijs voor de positieve invloed van muziek op het brein. 

De speciaal bewerkte muziek waar ik bij luistertherapie mee werk versterkt het positieve effect van muziek op het brein. 


Luistertherapie volgens Tomatis of Samonas

In mijn praktijk werk ik zowel met de Tomatis methode als de Samonas methode. In beide methoden ben ik getraind in het optimaal kunnen toepassen hiervan. De Tomatis en de Samonas methode zijn gebaseerd op het werk van professor Alfred A. Tomatis. Beide methoden kunnen grotendeels thuis worden gedaan. 

Het overzicht Verschillen tussen Tomatis en Samonas luistertherapie helpt u om een keuze te maken tussen beide methoden.

Luistertherapie wordt soms ook aangeduid als muziektherapie of klanktherapie.


Voor wie is luistertherapie geschikt?

Luistertherapie is geschikt voor iedereen die problemen ervaart op een of meer van de gebieden die worden beschreven op de pagina waarop werkt luistertherapie 


Ervaringen met luistertherapie

Mijn ervaring op de speciale school voor basisonderwijs waar ik werk is zeer positief. Kinderen zijn beter in staat te communiceren en te leren als de problemen in de onderliggende factoren (zoals weinig zelfvertrouwen) waar luistertherapie op werkt worden weggenomen.

In mijn praktijk is mijn ervaring dat cliënten (zowel kinderen, jongeren als volwassenen) op een breed gebied baat hebben bij luistertherapie (zie bij mijn praktijk voor een overzicht van symptomen/
aandoeningen waarbij luistertherapie effectief kan worden ingezet
)
.

Meer informatie over hoe ouders en andere cliënten deze therapie ervaren vindt u bij: 

Ervaringen van cliënten met luistertherapie.


Luistertherapiebehandeling bij de Praktijk voor Tomatis en Samonas Luistertherapie in Nederland

Bij mijn praktijk kunt u terecht voor luistertherapie volgens de Tomatis methode of de Samonas methode. Voor meer informatie kunt u contact met mij opnemen. Ik ben mobiel te bereiken op 06 2900 1384. U kunt mij ook een mail sturen via het contactformulier. Direct aanmelden voor de vrijblijvende intake is uiteraard ook mogelijk. Dit kan door het aanmeldingsformulier in te vullen.


Forbrain

Als ondersteuning van de Tomatis of Samonas luistertherapie kan de Forbrain worden ingezet, een speciale headset die de effecten van de Tomatis en Samonas therapie beter 'verankerd' in de hersenen. De Forbrain kan ook los worden toegepast. Meer informatie vindt u op de speciale pagina over de Forbrain.  


Navigatie

Terug naar mijn praktijk

Door naar 
aanbieding intake luistertherapie
Door naar mijn werkwijze bij Tomatis
Door naar mijn werkwijze bij Samonas
Door naar Forbrain