Praktijk voor Tomatis en Samonas Luistertherapie

Leren luisteren om beter te communiceren en functioneren, daarom luistertherapie!

Tomatis methode

Hoe werkt de Tomatis methode?

Tomatis luistertherapie - solisten

Het oor is betrokken bij geluid en beweging. Het overgrote deel van de sensorische informatie die onze hersenen stimuleert loopt via het auditieve systeem. Het oor is dan ook het meest actieve zintuig van het menselijk lichaam.

Door het luisteren naar speciale muziek worden de oorspiertjes van de gehoorbeentjes (de hamer en de stijgbeugel) getraind. Hierdoor worden de hersenen geactiveerd, alert gemaakt om informatie weer optimaal op te nemen en te verwerken. 

Door allerlei oorzaken zijn de hersenen in de loop der jaren bepaalde geluiden gaan negeren terwijl aan andere teveel aandacht wordt gegeven. De Tomatis methode gaat ervan uit dat door het beïnvloeden van het gehoororgaan (zowel het slakkenhuis als het evenwichtsorgaan), de hersenen zodanig worden 'geherprogrammeerd' dat ze weer optimaal functioneren. Genegeerde geluiden worden weer correct waargenomen. Geluiden waaraan teveel aandacht werd besteed, worden weer op een gebalanceerd niveau verwerkt. Hierdoor verbetert de concentratie. Dit heeft een verbeterde opname van informatie tot gevolg. 

Naast een uitgebreide verbinding met de hersenen is het oor via diverse zenuwen ook verbonden met veel andere delen van het lichaam. De Tomatis therapie werkt daarom ook op bijvoorbeeld het vegetatieve stelsel.

Lucht en beengeleiding

Kenmerkend voor de Tomatis methode is dat naast luchtgeleiding ook gebruikt gemaakt wordt van beengeleiding. Geluid wordt zowel doorgegeven via de speakers in de koptelefoon (luchtgeleiding) als via het bovenste deel van de schedel (beengeleiding). Langs deze laatste (snellere) weg worden de hersenen voorbereid op de geluidsboodschap die via het trommelvlies en de gehoorbeentjes in het (binnen)oor komt.

Gating principe

Bij de Tomatis methode wordt geluid bewerkt met een unieke technologie, 'electronic gating' genaamd. 'electronic gating' benut het hiervoor genoemde verschil in snelheid waarmee geluid via de schedel of via het oor wordt geleid. De technologie activeert een natuurlijke reflex die de spieren in het oor op een gecontroleerde wijze aanspant en ontspant. Deze spieren op hun beurt stimuleren het totale auditorische systeem en faciliteren daarmee het doorsturen van de (geluids)boodschap naar de hersenen.

Een toelichting op de Tomatis methode (engelstalig)

 Het oor als energieleverancier

Naast het verzorgen van de hoor- en de evenwichtsfunctie is het gehoororgaan ook een belangrijke energiebron voor de hersenen. Hoge tonen geven deze energie. Minder goed kunnen luisteren kan dan ook de oorzaak zijn van vermoeidheid en weinig energie. Dit effect is inmiddels via onderzoek aangetoond.

De principiële werking van de Tomatis methode (engelstalig)
Wanneer kan de Tomatis methode effectief worden ingezet?

Op de pagina Waarop werkt luistertherapie? vindt u een overzicht van de gebieden waarop de Tomatis luistertherapie effectief kan worden ingezet. Op de achterliggende pagina's vindt u per werkingsgebied uitgebreidere informatie. 


Luistertherapiebehandeling bij de Praktijk voor Tomatis en Samonas Luistertherapie in Nederland

Bij mijn praktijk kunt u terecht voor Tomatis luistertherapie. Voor meer informatie kunt u contact met mij opnemen. Ik ben mobiel te bereiken op 06 2900 1384. U kunt mij ook een mail sturen via het contactformulier. Direct aanmelden voor een vrijblijvende intake is uiteraard ook mogelijk. Dit kan door het aanmeldingsformulier in te vullen.


Navigatie

Terug naar luistertherapie
Terug naar mijn praktijk