Praktijk voor Tomatis en Samonas Luistertherapie

Leren luisteren om beter te communiceren en functioneren, daarom luistertherapie!

Het gehoororgaan en de verbinding met het lichaam

Luistertherapie werkt via het gehoororgaan

Het gehoororgaan bestaat uit 2 zeer nauw met elkaar verbonden systemen die zich samen in het rotsbeen bevinden:

Het slakkenhuis (cochlea), heeft als taak de geluidsgolven te analyseren en verder te leiden naar de hersenen als elektrische impulsen. Hoge tonen geven de hersenen de meeste energie. Het oor werkt zo als een dynamo voor de hersenactiviteit.

Het evenwichtsorgaan (vestibulum), wat vast zit aan het slakkenhuis, is verbonden met alle spieren van het lichaam en stuurt behalve ons evenwicht ook onze lichaamshouding en motoriek. Het is tevens verantwoordelijk voor het lichaamsbewustzijn en onze oriëntatie in de ruimte. Alle willekeurige en onwillekeurige bewegingen, spiertonus, spanningen in het lichaam, verkramping of ontspanning, grove- en fijne motoriek: Alles wordt door het oor geregistreerd, gereguleerd en gecoördineerd. Het oor (cochlea en vestibulum) is het orgaan met de meeste zenuwverbindingen in het lichaam.

Het oor werkt echter niet op zichzelf, maar wisselt informatie uit met andere zintuiglijke prikkels: Tactiel (voelen), visueel (zien), proprioceptief (gewrichten en spieren), reuk en smaak.

Het grootste deel van alle informatie over de omgeving bereikt via het oor de hersenen.  


Navigatie

Terug naar luistertherapie
Terug naar mijn praktijk