Praktijk voor Tomatis en Samonas Luistertherapie

Leren luisteren om beter te communiceren en functioneren, daarom luistertherapie!

RUG 2010 - Het Mozart effect

Luistertherapie en klassieke muziek van Mozart

GRONINGEN - Mensen die luisteren naar muziek van de componist Mozart, hebben een verhoogde activiteit in de hersenen.
Dat is de voorlopige conclusie van een test door de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) op 17 oktober 2010 naar het bestaan van het zogeheten Mozart-effect, een theorie die beweert dat luisteren naar muziek van Mozart goed is voor je intelligentie. De Rijksuniversiteit Groningen (RuG) maakte dit zondag bekend.

Een ensemble van het Noord Nederlands Orkest (NNO) speelde zondagmiddag zowel een werk van Mozart als van de moderne componist Berio.

Eerste resultaten

Van een aantal luisteraars en muzikanten is de hersenactiviteit door de RuG gemeten tijdens deze uitvoeringen. Uit de eerste resultaten bleek dat het brein van de luisteraars meer reageerde op de muziek van Mozart dan op de klanken van Berio. 

Ook waren de mensen in de zaal meer geconcentreerd. Tijdens de test zat de zaal vol met een publiek van honderd mensen. Het betrof een gezelschap van jonge kinderen, volwassenen en senioren.

Muzikanten

Volgens een woordvoerster van de RuG reageerden de luisteraars vooral sterk op bijvoorbeeld veranderingen in de cadans of bepaalde melodieën van een specifiek instrument tijdens Mozart. In tegenstelling tot de mensen in de zaal, was de hersenactiviteit van de uitvoerende muzikanten juist hoger bij het moderne en moeilijkere werk van Berio.

De testresultaten worden door de onderzoekers van de RuG in de komende tijd verder bekeken om te bepalen welke aspecten in de muziek van Mozart zorgen voor de verhoogde activiteit in het brein.

Bron ANP


Navigatie

Terug naar onderzoek naar het effect van muziek en luistertherapie
Terug naar luistertherapie
Terug naar mijn praktijk